Translate

2 Mayıs 2013 Perşembe

ENSEST TÜRLERİ


Ensest ilişkide cinsel istismar mağdurları genellikle kız çocuklarıdır. Bununla birlikte aile içinde erkek çocuklarında cinsel istismara uğrayabilmektedir.
Cinsel saldırganların % 75'i tanıdık biridir ve ensest olaylarında faillerin % 50'sini öz baba, sırasıyla da amcalar enişteler, ağabeyler, dedeler ve dayılardan oluşmaktadır.
Ensest ilişkisinde bulunanlar anne, baba ,amca ,teyze,kardeş,büyükanne veya büyükbaba  olabildiği gibi onların yerini tutan, örneğin üvey anne ve baba, yakın bir akraba da olabilmektedir.
Yargı organlarına ve kliniklere ulaşan ensest vakalarının çoğunun baba veya üvey babalar tarafından daha az olarakta ağabeyler tarafından yapıldığı görülmüştür.

1-)Öz Baba / Kız Ensesti
Babaların koruyucu olacağı yerde kızına cinsel istismar amacı ile yaklaşarak gösterdiği ihanet çocuğun benlik imgesini ve kendine güvenini tahrip eder.
Bu çocuklar enseste maruz kalmakla uğradıkları hakaret ve saldırıya karşılık vermek olanağından yoksundur. Çünkü çocuk karşılık göreceğini, ailesinin yıkılacağını veya kendisinin sevilmeyeceğini yada istenmeyeceğini korkusuyla, istismarcıya karşı duyduğu yoğun öfke ve kızgınlığını ifade edemez ve içine kapanır,susar.
Bu durumda enseste maruz kalmış kızlarda içe yöneliş saldırganlık yanında düşük benlik değeri bozuk anne-evlat ilişkisi seksüelleşmiş tutum ve davranışlarda saptanmıştır.
Ensest mağduru kızların 14-15 yaşlarına geldiklerinde evden kaçma yoluna da gittikleri gözlenmiştir.
 ( Sezer.E.N: Aile Okulu, Nesil Yayınları, 1999, s:214-216) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder