Translate

1 Eylül 2013 Pazar

Ensestin açığa çıkmasının ardından yaşanan sorunlar

Görüştüğümüz uzmanların büyük bir bölümü mahkeme öncesi ve mahkeme sırasında mağdurun çok fazla yıprandığını dile getirmiştir. Çocuğun başvuru yaptığı birime göre izlenen uygulamalarda farklılıklar görülebilmekte ve defalarca ifadesi alınabilmektedir.
     Bu süreçte belki 20 kez anlatmak zorunda kalıyor. Buna da ikincil istismar diyoruz biz, kurumsal istismar diyoruz. Çünkü çocuğun istismarını anlattırarak biz onu defalarca istismar ediyoruz. İşte öğretmenine anlattıysa, öğretmen bir de müdüre anlattırıyor, sonra bir de polise anlatıyor, bir de adli tıptaki doktora anlatıyor, o başka bir doktora gönderdiğinde o doktora anlatıyor, savcı bir daha çağırıyor ona anlatıyor, bir koruma merkezine giderse işte orada psikoloğa anlatıyor, sosyal hizmet uzmanına anlatıyor, sosyal hizmetler tekrar inceleme yapmak, korumaya almak için anlattırıyorlar. Dava açılıyor, mahkemede bir daha anlat diyorlar. Çocuk bunu defalarca anlatmak zorunda kalıyor. 
Şimdi bu çok kötü bir sistem olduğu için 2005'teki kanuna bizim de çok savunucusu olduğumuz bir hüküm girdi. Özellikle mağdur çocuklar soruşturmada bir kez dinlenir ve bu dinleme sırasında sesli ve görüntülü kayıt alınır diye. Bununla video kaydı yapılacak çocuğun ve duruşmada da bu kayıt izlenecek ve çocuk bir daha dinlenmeyecek diye Çocuğun değişik yerlerde olayı defalarca anlatmak zorunda kalması onun daha fazla örselenmesine neden olmaktadır. Görüştüğümüz psikiyatr tekrar ifade almanın çocuk üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri şu sözlerle anlatmıştır:
     Ben görüşüyorum, ardından adli tıpçı görüşüyor, ardından kadın doğumcu, çocuk şube ve sürekli aynı şeyler çocuğa soruluyor. İstismar olmasa bile o çocukta zihin kirlenmesi dediğimiz bir kavram var, o ortaya çıkıyor. Olmayan istismarı bile söyleyecek duruma gelebilir, eğer bir çocuk tekrar tekrar sorgulanırsa. İstismar olduysa hele çocuğu tekrar tekrar sorgularsanız travmatizasyonunu artırırsınız. Bütün bu sorgulamalardan sonra bir de mahkemede ifade veriyor. Yapılan çalışmalarda bir çocuk, görüşmeye gelmeden önce yaklaşık 13-14 defa aynı öyküyü anlatmış oluyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder