Translate

2 Haziran 2013 Pazar

Röportaj!!!

Çocuk biriminde görev yapan pedagog ve yetkili kişilerle yapmış olduğumuz röportaj
(Desteklerinden ötürü kendilerine çok teşekkür ederiz.)

Ensest nasıl ortaya çıkıyor ve sizlere başvuruyu kim yapıyor ?
Kültürümüzde ki örf ve adetlerden kaynaklanan ve büyüğe saygının temel alındığı toplumumuzda ve ataerkil toplum düzeninde ensestin ortaya çıkarılması zordur. Fakat daha çok anne bir şekilde( gören komşu, çocuğun öğretmeni, akrabalar vb.) öğreniyor ve müracaat ediyor. Ve bazen de komşu gördü, işte akrabalar duydu diye, yine kendi menfaatlerini düşünerek gelip başvuru yapanlarda oluyor. Bazen geliş şekilleri suçüstü de olabiliyor. Ensesti yaşayan mağdur da bizzat şikâyet edebiliyor. Kurtuluş yolu bulmak için şikâyet ediyor. Ya da kurtulmak için başka bir yol da evden kaçmak olabiliyor. Bazı ensest mağdurları sevdiği kişi ile evlenebilmek için de şikâyet edebiliyor. Örneğin, iki yıl tedavi gördükten sonra istediği kişi ile evlenen de olabiliyor. Bu da onlar için bir çözüm yoludur. Aynı zamanda bebek cinayetleri sonucunda da ortaya çıkabiliyor.
Başvuru sonuçlarına bakacak olursak; örneğin, verilerin İzmir de yüksek olmasının nedeni, İzmir de ensest olaylarının diğer şehirlere göre daha fazla yaşandığı anlamına gelmez. İzmir kendine güvenen rahat bir şehir olduğundan dolayı ensest başvurusu daha fazladır. İzmir de yaşayan insanlar kendisine bunu yapanın cezalandırılmasını beklediği için ve yaptığının karşılığını almasını bekledikleri için başvuru yaparlar. Aynı şekilde örneğin, Yozgat’ ta saydığımız nedenlerden dolayı olayın ifade edilmesi ve dillendirilmesi, toplum baskısı korkusundan dolayı çok zordur ve gerçek veriler bilinmemektedir.
Bu yüzden İzmir de 10 başvuru, Yozgat’ ta 1 başvuru varsa, bu ensestin İzmir de yaygın olduğunu göstermez.

Ensest ve cinsel istismar vakaları hangi cinsiyette daha fazladır?
Kız çocuğunda görülme oranı daha yüksektir. En azından yapılan başvurulara bakarak bunu söyleyebiliriz. Fakat kız çocuk gibi erkek çocuklarda da çok fazladır. Tabi bütün bunları yapılan başvurular neticesinde söyleyebiliriz. Ve elimizde ki veriler gerçeğin sadece küçük bir kısmıdır.
İstismarcının yaşı, mağdurun yaşına yakınsa bunun %90’ ı cinsellik merakından kaynaklanır ve %75’i küçük yaşta başından bir olay geçiyorsa kendi cinsinden şaşar, yani cinsel kimlik şaşması daha yüksek olur. İstismarcı veya mağdur arasında ki yaş aralığı birbirine yakın veya çok uç noktalarda olabilir. Ör, bir dedenin torununa uyguladığı ensestle, aralarında yaş farkının çok olmadığı kardeşlerin yaşadığı ensest gibi.

Cinsel istismar veya ensestin ortaya çıkarılamamasının nedeni nedir?
Ataerkil aile yapısı, toplum baskısı, örf ve adetler sadece bu nedenlerden bir kaçıdır. Bununla birlikte cinsel istismar tarihte en ağır suçtur ve daha özeli olan ensestin ortaya çıkışı çok düşüktür. Çünkü toplumumuzda kabullenilemez bir olgu ve tabudur. Ensestte rıza yoktur. Bu nedenle de ortaya çıkmaması için istismarcı tehdit, şiddet, saldırı gibi baskılarla susturabilir. Bazen de fotoğraflar üzerinde photoshop la oynamalar yapılarak şantaj yapılabiliyor ve susmaya zorlayabiliyorlar.

Akraba evlilikleri ensest ilişki olarak değerlendirilebilir mi?
Ensestin en uç noktası akraba evlilikleridir. Bu yolla ört pas etmek daha kolaydır. Bu istismarın ortaya çıkmaması için seçilen kurban yakın bir akraba olabilir ve kolayca evlendirilebilir. Genelde kız çocuklarında böyle vakalarda evlendirme yoluna gidilmiştir. Erkek çocukları ise daha çok mekan değiştirtirler. Ensestin yaşandığı yere gelmediği müddetçe erkeğin toparlanması daha kolaydır. Akraba evliliklerine de bu bakış açısıyla bakabiliriz.

Ensestin dışa vurum yaşı kaçtır?
Ortalama olarak ensestin dışa vurumu 26.4 yaştır. Fakat ensesti anlatma yaşı yok diyebiliriz. Kişi bunu psikolojisine bakarak da 50 yaşında da söyleyebilir, 10 yaşında da ve ya ilk yaşadığı anda da. Bazen çocuklarda yaşanan bu istismar oyun kurgu algısı olarak algılandığı için ilerleyen yaşlarda farkına varıp dile getirmiş de olabilir. Bu dışa vurum toplumun değerlere bakış açısıyla da ilintilidir.  Dediğimiz gibi rahat şehirlerde daha erken olabileceği gibi, tutucu şehirlerde daha geçte olabilir. Veya hiç söylenmeye de bilir.

Ensest sizce sapıklık mıdır, hastalık mıdır?
Bazıları ensesti hastalık, bazıları da sapkınlık olarak görür. Kesin bir şey söylemek yanlış olur. Fakat benim görüşüm sapkınlık oluşundan yanadır. Çünkü hastalık olsa tedavisi olur. Ne yazık ki bunun bir tedavisi yok.

Sizlere bir ensest ilişki başvurusu geldiğinde süreç nasıl işliyor?
Hemen dosya incelemeye alınır. İstismarcı kanun önüne çıkarılır. Mahkeme süreci başlatılır. Olayın gerçekliği araştırılır, deliller toplanır, olay yeri incelenir, ifadeler alınır. Her ihtimal göz önünde bulundurulur. Eğer mağdur yaralıysa hastaneye götürülür. Durumuna göre mahkeme süresince psikolojik merkezlere, sosyal hizmetlere yönlendirilir.
Bu tip istismar konularıyla ilgilenen ve uzman kişilerin bulunduğu ÇİM( çocuk izlem merkezi) ilgilenmektedir. İfade alım aşaması 1 gün ila 2 haftaya kadar uzayabilir.  Çocuk mahkemeleri ve savcıları en yetkili kişilerdir. Ensest, mağdur üzerinde yıkıcı etkilere sebep olur. Kişiliğini yok eder veya parçalar. Bu nedenle ensest mağdurunun geri kazandırılması 10 yılı bulabilir.

Ensest ilişki ve eğitim düzeyi arasında ilişki var mıdır?
Ensestin eğitimsiz insanlarda görülme olasılığı daha çoktur. Fakat sapkınlıklar entelektüellikler arttıkça artar. Elde ki imkânları iyi olduğu için ört pas etme daha kolaydır.

Ensest mağdurunun hal ve hareketlerinden, psikolojisinden, bu olayın onda bıraktığı etkilerden ve tedavi sonrasından biraz bahseder misiniz?
Ensest mağduru kişi depresif tutumlar ve anormal davranışlar sergiler. İçe dönüktür ve toplumdan kendini soyutlamıştır. Sosyal çevresiyle ilişkileri zayıftır. Fazla konuşmaz ve kendisini ifade edemez. En uç nokta olaraktan yeme bozukluğu, deri döküntüsü bile olabilir. Tabi bunlar sadece bir kaçıdır.
Ensest mağduru hiçbir şekilde eskiye dönüş yapamaz. Bu travmayı yaşadıktan sonra tedavi görse bile etkilerini unutamaz. Bir düşünün, kol kırılsa ve iyileşse de ilk hali gibi sağlam olur mu?

Ülkemizde ensest yasalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu konudaki yasalarımız mükemmel. En ağır ceza ve yaptırımlar uygulanıyor. Fakat bu alanda çalışmak isteyen sosyal hizmetler uzmanı sayısı çok az. Çünkü çalışma koşulları zor.

Bir kişiyi enseste iten nedenler nelerdir?
Bunun birçok nedeni olabilir. Oral ve anal dönemlerinde çocuğun yeterince iyi yetiştirilmemiş olması. Cinsel kimlik algısının yanlış algılanması, geçmişte büyük travmalar yaşaması ve kendisinin de böyle tür bir istismara maruz kalması enseste neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder