Translate

4 Haziran 2013 Salı

ENSESTE YASAL TANIM ZORUNLU


BM Nüfus Fonu Derneği'nin 1.5 yılda tamamladığı 'Türkiye'de Ensest Sorununu Anlamak' araştırmasının bulguları vahim

ANKARA - Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu ve Nüfusbilim Derneği’nin ‘Türkiye’de Ensest Sorununu Anlamak’ araştırmasında çarpıcı bulgular var. Araştırma Danışmanı Alanur Çavlin Bozbeyoğlu, aile içi istismarın ortaya çıkmasında anneye büyük görev düştüğünü belirtirken, ensestin kanunlarda suç olarak tanımlanmasının ‘farkındalığı’ artıracağını söyledi.
Öğretmen, hukukçu, polis, psikolog ve sağlık çalışanı gibi 98 farklı meslekten uzmanla görüşülerek, Ankara, Adana, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul ve Kocaeli’de yapılan ‘Türkiye’de Ensest Sorununu Anlamak’ araştırmasının sonuçları, dün Araştırma Danışmanı Bozbeyoğlu tarfından açıklandı. Bozbeyoğlu 1.5 yıl süren araştırmanın bulgularını şöyle anlattı:

ÇOĞU ÇEKİRDEK AİLE: Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ensest gizlenen bir konudur. Ensest saldırganından bahsedildiğinde görüştüğümüz uzmanlar verdikleri örneklerle öncelikle baba, ardından dede, abi, amca, dayı gibi erkek akrabaları sıralamaktadırlar. Her yaşta ve farklı sosyoekonomik özelliklere sahip saldırganın, her yaştan kız ve erkek çocuğuna taciz ve tecavüzüne dair örneklere rastlanmıştır. Ensest yaşanan ailelerin pek çoğu çekirdek aile formunu taşımaktadır.
ÇOCUK SİNYALLERİ VERİR: Çocuğun sözleri ya da davranışları ensesti mutlaka ortaya çıkarır. Bu çocukların dersteki başarısı düşmekte, çoğu altını ıslatabilmektedir. Çocuk, yaşadıklarının yanlışlığını bilemeyecek ve bunu ifade edemeyecek kadar küçük yaşta olabilir. Erken yaşta başlayan taciz ve tecavüz çocuğun babayla, abiyle, dedeyle normalde yaşanan ilişkinin böyle olduğunu zannedecek bir algı oluşturmasına neden olabilir. Saldırganların, mağdurları diğer yakınlarına özellikle de annelerine ve kardeşlerine zarar vermekle tehdit ettikleri görüştüğümüz kişilerce aktarılmıştır. Ensest mağduru çocuklar okulda ipuçları verebilir.
ANNE DESTEĞİ ÖNEMLİ: Aile bireylerinin özellikle de annenin desteği ensestin açığa çıkarılıp engellenmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle ebeveynlerin donanımlarını arttırmak gerekmektedir. Ensestin yargılanma süreci oldukça zordur. Cinsel istismarın fiziksel ve ruhsal delilleri titizlikle toplanmalı ve değerlendirilmelidir. Türkiye’de ceza yasası ensesti ayrıca tanımlamamaktadır. Ensest cezaları, saldırganın yakınlığı dikkate alınarak arttırılmaktadır. Ensestin yasalarda tanımının yapılması ensestin farkındalığını arttıran bir durum olacaktır.

( http://www.radikal.com.tr/turkiye/enseste_yasal_tanim_zorunlu-942027)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder