Translate

4 Temmuz 2013 Perşembe

Bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezleri

Cinsel istismar mağduru çocukların, sosyal uyumları, rehabilite edilebilmeleri ve toplumla yeniden bütünleşebilmeleri için çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarından farklı, bakım ve barınma birimlerinin oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmış, bu amaçla çeşitli illerimizde rehabilitasyon amaçlı merkezler açılmıştır.

 Kanun Değişikliği;
5395 Sayılı ÇKK’ya uyum amacıyla 2828 Sayılı SHÇEK Kanununda 01.02.2007 tarih ve  5579 Sayılı Kanun ile değişiklik yapılmıştır.

Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi;
Suça karışan çocukların rehabilitasyonları için açılan merkezler

Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi;
Duygusal, cinsel ve/veya fiziksel istismara uğramış çocukların olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan travma ve/veya davranış bozukluklarını giderme amacıyla rehabilitasyon süreci tamamlanıncaya kadar geçici süre bakım ve korunmalarının sağlandığı bu süre içerisinde aile, yakın çevre ve toplum ile ilişkilerinin düzenlenmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğü kız ve erkek çocuklara yönelik ayrı ayrı yapılandırılacak yatılı sosyal hizmet kuruluşlarını ifade etmektedir.

Bu merkezler ;
·         Üniversite hastanesinin bulunduğu illerde açılmaktadır.
·         Merkezlerde mesleki çalışma gerçekleştirilmekte ve üniversite veya devlet hastanelerinin psikiyatri servislerinden destek alınarak çocukların rehabilitasyonu amaçlanmaktadır. 
.          Cinsel, duygusal, fiziksel istismara maruz kalmış çocukların, söz konusu kuruluşlarda rehabilitasyonlarının sağlanarak ailesine (ailesi tarafından istismar edilmemişse) veya diğer sosyal hizmet kuruluşlarına yerleştirilmesi öngörülmektedir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder