Translate

8 Nisan 2013 Pazartesi

ENSEST NEDİR?


Kaynaklarda ensestin tek ve kesin bir tanımını bulmak mümkün değildir.Bir çok tanımın olmasına sebep ise; ensest kapsamına girenlerin kimler olduğu ve farklı travmatik sonuçlarının olmasıdır.Kelimenin Latince aslı incestus olup sıfat olarak pis, kirlenmiş, temiz olmayan anlamına gelmektedir.
Ayrıca tanrılar karşısında da ahlaksız, uygunsuz, iffetsiz, suçlu karşılığında da kullanılmaktadır. İsim olarak; kirlilik, iffetsizlik, uygunsuzluk demektir. Dilimizde karşılığı olmayan bu kelime Arapçada fücurla karşılanmaktadır. Osmanlı – Türkçe sözlüğünde fücur; günah, zina olarak karşılık bulmaktadır.Türk Dil Kurumu sözlüğünde ise; günahın her çeşidi olarak ifade edilmektedir.

Bugün bu terim toplumumuzda “evlenmeleri; ahlakça, hukukça ve dince yasaklanmış (nikah düşmeyen) yakın akraba olan kadın ile erkeğin cinsel ilişkide bulunmaları” anlamında kullanılmaktadır.
Amerikan Sağlık Eğitim ve Koruma Bölümü'nün 1980'deki tanımına göre; ensest aile içinde ana-baba figürüne, gücüne ve otoritesine sahip kişilerin çocuğunu cinsel anlamda istismar etmesi olarak kabul edilmiştir. Son çalışmalarda üzerinde birleşilen tanıma göre ensest; birbiriyle evli olanlar dışındaki aile üyeleri arasında sözlü,sözsüz, fiziksel, görsel her türlü erotik davranışlara verilen addır.
Bagley ensest tanımını '’ Antropolojik veya sosyo-biyolojik anlamda yakın ilişkisi bulunan kişiler arasında kural ve tabulara aykırı olarak gerçekleşen hamileliğin ve alternatif ailenin oluştuğu ilişkidir. '’ şeklinde yapmıştır.
Gianeretto  ise ensesti "Ana-baba ile çocuklar veya kardeşler arasında çekirdek ailede meydana gelen cinsel ilişkidir ." şeklinde tanımlamıştır.

Ensest eşler dışında aile bireylerinden birinin cinsel doyum amacıyla ailenin diğer bir üyesi ile cinsel temasa kadar giden ilişkilerde bulunması demektir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder