Translate

20 Nisan 2013 Cumartesi

TÜRKİYE DE ENSEST SORUNU



Türkiye'de her ne kadar ensest sorunu yok gibi görünse de aslında susulan bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.Bu yüzden bununla ilgili somut bilgiler için resmi araştırma yapılmamış olması da tam olarak rakam verilmesinin önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır. Ensest ile ilgili bilgileri sadece gayri resmi kurumlardan aldığımız bilgi parçacıklarından öğreniyoruz.
VAN KADIN DERNEĞİ (VAKAD) 2011 yılında VAN ve ilçelerinde yapmış olduğu araştırmada şu sonuçlara ulaşmışlardır:
2011 yılının ilk 8 ayında 22 kadının intihar ettiği ve bunların büyük bir kısmının henüz çok genç yaştaki kadınlar olduğu ortaya çıkmıştır. Derneğe şiddete maruz kaldığı için başvuru yapan her 5 kadından birinin ensest mağduru olduğu, gelen 167 kadın boşanma, ayrılma, taciz, cinsel saldırı, ensest sebebi ile geldikleri tespit edilmiştir.Bunlardan 13 kız çocuğu ve ileriki yaşlarda gelen kadınlar aile içinde küçük yaşta enseste maruz kaldığını  ifade etmiştir. Derneğe gelen kadınlardan %26.4 'ünün enseste uğradığı beyan etmiştir. Ensest ile birlikte cinsel şiddet oranının %30.9 olması en dikkat çeken durumdur. Cinsel şiddete maruz kalan kadınlardan neredeyse her 5 kadından biri ensest mağduru olduğu tespit edilmiştir.
SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE (SHÇEK) bağlı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarındaki 18 bin 545 korunmaya muhtaç çocuk incelenmiş. Çocukların %47'si sosyo-ekonomik nedenler,% 20'si ihmal ve istismar, % 10.3'ü ensest, %10'u terk, %7'si istismar, %2'si anne-babasının ölümü ve %3.7'si diğer nedenlerle korumaya alinmiş olduğu tespit edilmiştir.% 10.3'lük ensest rakamı 1900 çocuğa karşılık geliyor.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ADLİ TIP ENSTİTÜSİ’NÜN yaptığı araştırmalara göre, çocuklara yönelik cinsel istismarın %89'u aile içinde meydana geliyor. Her dört çocuktan biri ensest kurbanı olmakta ,kurbanların %87'si 4-12 yaş grubundaki kız çocuklarından oluşmaktadır.
Saldırganların yaş ortalaması 28'in üzerinde ve daha çok 40-52 yaşlarındadır. Yarıya  yakını çocukların babalarından oluşmakta diğerlerini ise üvey baba, amca,  kayınpeder, dayı, amca, dede ve ağabeylerden oluşan bir grup oluşturmaktadır.
Türkiye’de yapılmış klinik çalışmanın bulgularına göre ensest saldırganlarının %57'sini öz babalar, %4'ünü öz ağabeyler, %13'ünü yakın akrabalar, %26'sını ise ikinci dereceden akrabalar oluşturmaktadır. Yasal başvuruda bulunmuş, mahkemesi sonuçlanmış ya da süren vakalarda ise saldırganların %39'unu öz baba, %15'ini öz ağabey, %17'sini yakın akraba, %28'ini ise uzak akrabalar oluşturmakta olduğu tespit edilmiştir.
İstanbul’da lise öğrencisi ergenlik çağı kadınları arasında yapılan bir başka çalışma da ise 1871 öğrenciden kendilerinin doldurduğu soru kağıtları aracılığı ile bilgi toplanmış, araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin %2’sinin ensest saldırıya maruz kaldığı saptanmıştır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder